فیلم و نرم افزارهای آموزشی کشاورزی، دام و طیور و آبزی پروری
روش دانلود: ارزان و فوری
روش ارسال دی وی دی: قیمت محصولات + 130 هزار تومان هزینه تکثیر، بسته بندی و پست پیشتاز
امروزه استفاده از بقولات علوفه ای یک ساله، در تناوب زراعی به عنوان پشتوانه ی هر سیستم زراعی پایدار به شمار می آید. برای تولید جبران بخشی از کمبود علوفه ی کشور در شرایط بحرانی، در مناطق سرد و معتدل سرد کشور مثل اردبیل، کشت بقولات علوفه ای یک ساله توصیه می شود.
کرم پیله خوار از جمله مهمترین آفات نخود است که هر ساله خسارت زیادی به مزارع نخود وارد می کند. با استفاده از یکی از سموم مناسب مانند آوانت، سوین، لاروین، دسیس، فن والریت به نسبت های مشخص توصیه شده در زمان ظهور حداکثر لاروهای ریز که مصادف با اواسط تشکیل گل و اوایل پیله بستن بوته ها است، می توان کرم پیله خوار نخود را کنترل کرد.
اغلب کشاورزان علف های هرز مزارع نخود را با وجین دستی کنترل مین مایند که به لحاظ هزینه بالا و زمان بر بودن آن، مقرون به صرفه نمی باشد. لذا توصیه می گردد با استفاده از روش های مکانیکی، شیمیایی و تلفیقی که در ادامه توضیح داده می شود، علف های هرز مزارع نخود را کنترل کرد.
وقتی غلاف های نخود به رنگ قهوه ای روشن مایل به زرد و یا به رنگ کرم تغییر یابد، آماده برداشت می باشد. در زمان برداشت رطوبت بذر نخود باید بین 10 الی 12 درصد باشد. تأخیر درزمان برداشت میزان ریزش غلاف یا دانه افزایش می یابد.
رعایت اصول فنی عملیات آمادهسازی زمین کشت به منظور ذخیره حداکثر رطوبت در خاک در استفاده بهینه گیاه از رطوبت خاک بسیار مهم می باشد. جهت عملیات خاکورزی برای کشت حبوبات دیم مانند نخود بعد از غلات موارد زیر را باید در نظر گرفت:
توجه ویژه مصرف کنندگان به طبیعی بودن محصول و تمایل به مصرف محصولاتی که بدون استفاده از سموم و کودهای شیمیایی تولید شده باشند، محور علمی به نام کشاورزی ارگانیک قرار گرفته است. بررسی ها نشان می دهد که زعفران با توجه به روش کشت و تولید، در مقایسه با بسیاری از محصولات کشاورزی دیگر، پتانسیل های بسیار بالایی برای کسب عنوان محصول ارگانیک دارد.
عطر و طعم زعفران برای برخی از موجودات جذاب بوده و پیاز زعفران نیز برای برخی حشرات، کرم ها و حیوانات اهلی و وحشی خوشمزه است. مهمترین آفات و بیماری های زعفران شامل جوندگان (موش صحرایی و خرگوش)، عامل بیماری زای Rizoctonia violacea و کرم های زیرزمینی (Ditylenchus clipoai) می باشند.
ادامه مطلب: آفات و بیماری های زعفران و مبارزه و مدیریت آفات و بیماری های زعفران
یکی از مشکلات زعفران کاری در خراسان، کنترل علف های هرز می باشد. علف های هرز از طریق رقابت بر سر منابع و نیز نفوذ در داخل پیازها و نیز میزبانی عوامل بیماری زای پیاز موجب بروز مشکلاتی شده و در نهایت کاهش عملکرد محصول را به همراه دارند.
ادامه مطلب: علف های هرز زعفران و مبارزه و مدیریت علف های هرز در مزارع زعفران
در زعفران بر خلاف سایر گیاهان زراعی رشد رویشی پس از رشد زایشی اتفاق افتاده و در طی دوره توسعۀ برگ ها، طول روز کوتاه و درجه حرارت محیط پایین می باشد و از مدت و شدت تابش های خورشیدی نیز کاسته می شود. بنابراین، امکان استفاده از انرژی خورشیدی روز به روز برای زعفران کاهش می یابد و به دلیل اینکه زمان وقوع حداکثر میزان سطح برگ زعفران بر حداکثر تابش های خورشیدی منطبق نمی باشد، امکان استفاده مناسب از انرژی خورشیدی برای زعفران وجود ندارد. از این رو، ایجاد و توسعه سطح برگ مناسب در کانوپی گیاهی بلافاصله پس از برداشت گل ها و قبل از فرا رسیدن درجه حرارت های بسیار سرد زمستان، می تواند به تولید ماده خشک بیشتر و انتقال آنها به پیازها منجر گشته و سبب تولید پیازهای بزرگتر شود که در سال بعد، از پتانسیل بیشتری جهت رشد و تولید گل برخوردار خواهد بود. چنین اتفاقی مستلزم فراهم بودن شرایط مناسب برای رشد زعفران است که یکی از عوامل مهم آن در دسترس بودن عناصر غذایی و مدیریت مناسب تغذیه ای زعفران می باشد.
فصل رشد زعفران بیشترین تطابق را با الگوی بارندگی در خراسان دارد. به عبارت دیگر، با شروع بارندگی های پاییزه رشد گیاه شروع و با اتمام بارندگی های بهاره، رشد آن خاتمه می یابد و در نتیجه، بارندگی بیشترین تأثیر را بر رشد این گیاه دارد. این موضوع یکی از مهمترین دلایل موفقیت استقرار زعفران در منطقه خراسان بوده است.
در طول فصل رشد زعفران خصوصاً در زمستان، نیاز آبی زعفران در مقایسه با گیاهان دیگر بسیار کمتر است و تأمین نیاز آبی این گیاه مستلزم صرف هزینه اقتصادی نیست.
یکی از علل مهم پایین بودن عملکرد مزارع زعفران در ایران به خصوص در سال اول کاشت، عدم رعایت تاریخ مناسب کاشت زعفران است.
- جهت مشخص نمودن زمان دقیق کاشت زعفران نیاز به بررسی ها و تحقیقات جامع برای هر منطقه به طور جداگانه و با لحاظ نمودن ویژگی های اقلیمی، توپوگرافی و خصوصیات خاک شناختی می باشد.