کاشت نخود علوفه ای
اهمیت نخود علوفه ای
امروزه استفاده از بقولات علوفه ای یک ساله، در تناوب زراعی به عنوان پشتوانه ی هر سیستم زراعی پایدار به شمار می آید. برای تولید جبران بخشی از کمبود علوفه ی کشور در شرایط بحرانی، در مناطق سرد و معتدل سرد کشور مثل اردبیل، کشت بقولات علوفه ای یک ساله توصیه می شود.
با ورود این گیاهان به چرخه ی تناوب ضمن افزایش تنوع زیستی وکاهش تقاضا برای مصرف کودهای شیمیایی، عملکرد گیاهانی که بعد از آنها کشت می گردند نیز افزایش مییابد.کشت علوفه دیم از جمله نخود علوفه ای در تناوب کشت گندم و جو به جای آیش، که فقط منجر به بی ثمر ماندن خاک مزرعه می شود، به کشاورزان توصیه می شود. نخود علوفه ای یکی از گیاهان توصیه شده در این زمینه است. علوفه ی حاصل از نخود، علاوه بر مصرف کود سبز، به صورت مختلف نظیر چرای مستقیم، علوفه ی تَر و علوفه ی خشک مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین برای حفاظت و جلوگیری از فرسایش خاک کاشته می شود. در بیشتر مناطق دنیا، احیاء این گیاهان مورد توجه همگانی قرار گرفته است.
مشخصات گیاه شناسی نخود علوفه ای
نخود علوفه ای با نام علمی (pisum arvense) از خانواده (legume)، گیاهی خودگشن، یک ساله، دارای ساقه های باریک و بالا رونده است. برگ ها مرکب، دارای یک تا پنج برگچه بوده و در انتها به پیچک های شاخک دار منتهی می شوند. گل ها به صورت انفرادی یا دوتایی و رنگ آن در گونه های مختلف از سفید، صورتی، بنفش و گاهی ارغوانی متفاوت می باشند.
گلبرگها پرچم ها و مادگی را در میان می گیرند. طول دوره ی گل دهی این گیاه 35 - 30 روز می باشد.
زمان کاشت نخود علوفه ای
نخود علوفه ای را می توان در همه فصول کشت کرد. کشت بهاره و انتظاری این گیاه در شرایط آبی و کم آبیاری مناطق سرد کشور، با اهداف تولید علوفه و کود سبز انجام می گیرد. با توجه به کمبود منابع آب زیرزمینی و افزایش روزافزون جمعیت دامداران، باید توجه ویژه ای به تامین علوفه برای دام ها انجام گیرد. برای استفاده بهتر از نزولات جوی، ضروری است در شرایط دیم مناطق سرد، کشت انتظاری این گیاه به دلیل عملکرد علوفه به کشت بهاره ی آن ترجیح داده می شود.
کاشت نخود علوفه ای
عمق کاشت با توجه به اندازه بذر و بافت خاک از 5- 3 سانتیمتر متفاوت می باشد. میزان بذر با توجه به شرایط و بستر خاک تهیه شده، از 150 تا 125 کیلوگرم در هکتار متفاوت است. بذور نخود علوفه ای با 100 - 50 کیلوگرم فسفات آمونیم و 100 - 50 کیلوگرم سولفات پتاسیم به طور کامل مخلوط شده، سپس به وسیله روش دست پاش، استفاده از بذر افشان سانتریفیوژ و یا عمیق کار گندم دیم، کشت نمود. نخود علوفه ای را می توان بدون انجام شخم و عملیات خاکورزی با استفاده از عمیق کار گندم دیم در داخل بقایای کلش گندم و جو کشت نمود.
داشت نخود علوفه ای
طول دوره ی گلدهی نخود علوفه ای۳۵- ۳۰ روز می باشد. طول دوره ی رویشی این گیاه با هدف تولید علوفه ( برداشت در مرحله پنجاه درصد گل دهی) 65 - 55 روز با توجه به شرایط آب و هوایی متفاوت می باشد.
برداشت نخود علوفه ای
مناسب ترین زمان برداشت نخود علوفه ای، مرحله رشد 50 درصد گل دهی می باشد. این مرحله رشد، مصادف با زمانی است که غلاف های پا یینی تشکیل و نیمه پر شده و گیاه گل دار است.
برداشت با داس، داس بلند و یا توسط دروگر غلات انجام می گیرد.