کاربرد تفاله انگور در جیره بره های پرواری
ایران به عنوان یکی از کشورهای واقع در کمربند خشک کره زمین با مشکل کم آبی مواجه است. از طرف دیگر میزان تبخیر در ایران بسیار بالاست. با توجه به این که تولید علوفه به آب زیادی نیاز دارد، بنابراین یکی از چالش های دامپروری در ایران تهیه علوفه با قیمت مناسب است. پسماندهای کشاورزی می تواند بخشی از این مشکل را حل کند. به عنوان مثال برای خرید یونجه باید پول پرداخت کنید در حالیکه تفاله انگور رایگان است. برای تولید یک کیلوگرم یونجه خشک حدود 750 لیتر آب مصرف می شود اما تفاله انگور یکی از پسماندهای کشاورزی است که معمولاً دور ریخته می شود.
نتایج اقتصادی و محیط زیستی جایگزینی یونجه با تفاله انگور
سالانه درکشورمان حدود 300 هزارتن تفاله انگور تولید می شود که دور ریخته و یا سوزانده می شود. با کاربرد این تفاله در جیره بره های پرواری می توان مصرف علوفه یونجه را کاهش داد و همچنین منجر به کاهش هزینه خوراک و نیز صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی شد. اگر100رأس بره در دوره پرواربندی 90 روزه، به طور متوسط روزانه حدود 2 کیلوگرم خوراک مصرف کنند، باید حدود 5/7 تن یونجه خریداری شود. بنابراین استفاده از تفاله انگور می تواند صرفه جویی اقتصادی زیادی برای دامداران و کشور داشته باشد. در شکل زیر تصویر مربوط به نمونه هایی از پسماندهای کشاورزی آلوده کننده محیط زیست آمده است.
معرفی و ترکیبات شیمیایی تفاله انگور
در صنایع تولید آبمیوه پس ازگرفتن آب انگور، تفاله انگور به عنوان پسماند کشاورزی باقی می ماند که می تواند به جای علوفه در جیره های بره پرواری استفاده شود، تفاله انگور شامل پوست خارجی حبه انگور، هسته ها و بخش کمی از خوشه است. در جدول 1 با ترکیبات شیمیایی تفاله انگور و علوفه یونجه آشنا می شوید.
مراحل آماده سازی و خشک کردن تفاله انگور
چهار مرحله آماده سازی تفاله انگور به شرح زیر است؛
1- انتقال تفاله انگور از کارخانجات آبمیوه گیری به واحد پرواربندی،
2- پخش کردن یکنواخت، تفاله بر روی کف سیمانی تمیز (دارای سقف بدون دیوار)
3- همزدن روزی پنج بار تفاله پخش شده با بیل به منظور جلوگیری از کپک زدن و خشک شدن سریع (شکل2)
4- ریختن تفاله خشک انگور، در گونی پلاستیکی (شکل3)
میزان استفاده از تفاله انگور در تغذیه بره های پرواری
در جدول 2 سطوح مصرفی تفاله انگور در جیره بره پرواری و نتایج استفاده از آن آمده است.
نتایج و مزایای استفاده از تفاله انگور در پرواربندی
نتایج استفاده از تفاله انگور در پرواربندی به شرح زیر است؛
1- افزایش وزن روزانه مناسب،
2- کاهش ضریب تبدیل خوراک،
3- بازده اقتصادی عالی وکاهش هزینه خوراک،
4- کاهش آب مصرفی برای تولید یونجه،
5- حفظ محیط زیست و جلوگیری از سوزاندن پسماندهای کشاورزی.
جایگزینی 50 درصد از یونجه مصرفی بره ها با تفاله انگور منجر به افزایش وزن روزانه مناسب بره ها می شود و سود بیشتری نصیب دامدار می شود.