انواع ذرت و اهمیت ذرت
اهمیت و ارزش غذایی ذرت
گیاه ذرت بدلیل دارا بودن مواد قندی و نشاسته زیاد، یکی از بهترین گیاهان برای تولید علوفه سبز، سیلو و دانه است. علوفه ذرت بسیار خوش خوراک جهت گاو وگوسفند و غنی از مواد گلوسیدی و انرژی زا ولی فقیر از پروتئین است. به همین دلیل این نوع علوفه را باید همراه با علوفه هایی که غنی از پروتئین هستند، بطور مخلوط در جیره غذایی دام وارد نمود. در ضمن ذرت فوق العاده سهل الهضم بوده و سیلوی آن برای دامه ای پرواری غذای بسیار مطلوبی است.
علاوه بر موارد یاد شده عوامل دیگری نیز در توسعه و گسترش ذرت نقش دارند. عمده ترین این عوامل عبارتند از:
1- عملکرد بالای آن در هکتار
2- امکان استفاده از مکانیزاسیون در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت آن
3- سهم عمده و نقش روز افزون ذرت در تأمین مواد غذایی مورد نیاز انسان، دام و طیور و مصارف صنعتی (تغذیه انسان 20-25 درصد، تغذیه دام و طیور 70-75 درصد و مصارف صنعتی 5 درصد).
انواع ذرت
ارقام مختلف ذرت متعلق به جنس Zea و گونه mays هستند. ذرت را از نظر طول دوره رشد و نمو می توان به سه گروه زودرس، متوسط رس و دیررس تقسیم کرد. همچنین از نظر رنگ دانه نیز تقسیم بندی شده است که شامل ذرت سفید ، زرد، قهوه ای و ذرت هایی با دانه های الوان و. .. است. مهمترین طبقه بندی انجام شده در ذرت بر اساس ویژگی ها و ترکیبات آندوسپرم دانه طبقه بندی می شود. ذرت دارای انواع مختلف دانه است، در اینجا به انواعی از ذرت که بطور رایج در د نیا کشت می شوند اشاره می شود. انواع ذرت شامل : ذرت دندان اسبی، ذرت دانه سخت، ذرت آردی، ذرت شیرین، ذرت آجیلی و ذرت غلاف دار است. در این مقاله ذرت دندان اسبی و ذرت سخت که مورد استفاده در زراعت معمول ذرت در کشور را دارند، شرح داده می شود.
ذرت دندان اسبی
ذرت دندانه اسبی دارای دو نوع نشاسته است، نشاسته نرم که در قسمت وسط و انتهای دانه و نشاسته سخت یا سفت که در اطراف دانه قرار دارد. بدلیل از دست دادن آب در زمان رسیدن، در قسمت بالای دانه (تاج دانه) فرورفتگی ایجاد می شود و تقریباً شبیه دندان می شود که به آن دندان اسبی می گویند. بیشترین سطح زیرکشت را تشکیل می دهد و به رنگ زرد و سفید دیده می شود. میلیونها تن دانه از ذرت دندانه ای تولید می شود که بیشتر برای استفاده های انسانی و صنعتی و برای خوراک دام مورد استفاده قرار می گیرد.
ذرت سخت
ذرت سخت بعضی مواقع ذرت بومی نیز نامیده می شود. دانه این نوع ذرت سخت، صاف، شفاف و دارای دامنه وسیعی از رنگ ها است. دارای نشاسته نرم کمتری است. نشاسته سفت کاملاً اطراف دانه و اطراف نشاسته نرم را احاطه کرده است. از دانه های آن برای تغذیه دام استفاده می شود.