کاشت ذرت در چه آب و خاکی امکانپذیر است
وجود تنوع زیاد در گیاه ذرت، از نظر گروه رسیدگی (از فوق العاده زودرس تا فوق العاده دیررس ) امکان رشد آن را در محدوده وسیعی از شرایط محیطی و اقلیمی حتی مناطق سردسیر فرآهم آورده است. سازگاری وسیع گیاه ذرت و از طرفی، شرایط آب و هوائی بسیار متنوع و مناسبی که در کشور ایران برای تولید ذرت وجود دارد، امکان کشت ذرت را در اکثر مناطق و اقلیم های (گرم، معتدل و سرد) کشور فرآهم نموده است.
دما و حرارت موردنیاز برای کاشت ذرت
ذرت گیاه مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است و در تمام مراحل رشد، مخصوصا در مرحله گیاهچه نسبت به سرما حساس ا ست. برخلاف سایر گیاهان خانواده غلات، ذرت از زمان کاشت تا برداشت، احتیاج به گرما و حرارتزیاد خورشید دارد. بنابراین حرارت یکی از عوامل اصلی محدود کننده رشد و نمو آن است. همچنین، در مرحله گرده افشانی درجه حرارت زیاد و کاهش رطوبت نسبی هوا آثار نامطلوبی برعمل گرده افشانی و لقاح خواهد داشت و در نهایت سبب کاهش عملکرد دانه می گردد. وقتی میانگین درجه حرارت روزانه در طول فصل رشد بیشتر از 20 درجه سانتیگراد باشد ارقام زودرس به مدت 80 تا 115 روز و ارقام متوسط رس تا دیررس به مدت 120 تا 140 روز برای رسیدن طول دوره رشد به مدت 20 - 15 روز کوتاهتر می شود.
رطوبت موردنیاز برای کاشت ذرت
رطوبت یک عامل مهم در زراعت ذرت است. ذرت در رابطه با تولید ماده خشک نسبت به سایر نباتات زراعی به آب کمتری احتیاج دارد. در پاره ای از مراحل رشد از جمله دانه زمان نیاز دارند. وقتی ذرت به عنوان علوفه کشت می شود گسترش سریع برگ ها، گرده افشانی و پر شدن دانه، که مصادف با ماه های گرم تابستان است گیاه به آب بیشتری نیاز دارد. به علت زیاد بودنسطح یرگ در ذرت، مقدار فتوسنتز و همچنین تبخیر و تعرق افزایش یافته و در نتیجه مجموع آب مصرفی آن افزایش می یابد. ولی نسبت به ماده خشک تولیدی، مصرف آب آن از سایر غلات کمتر است.
نور موردنیاز برای کاشت ذرت
از نظر طول روز ذرت در محدوده بی تفاوت تا روز کوتاهی قرار دارد. در تراکم زیاد، رقابت بین بوته ها برای رسیدن به نور و استفاده بیشتر از نور خورشید باعث رشد علفی گیاه شده و ضمن اینکه عمل فیزیولوژیکی گیاه به نحو مطللوب انجام نمی گیرد، زمان رسیدن دانه نیز به عقب می افتد. میزان رشد ذرت نه تنها به طول روز بلکه به شدت و کیفیت نور نیز بستگی دارد. در روزهای کوتاه و نور شدید ارتفاع بوته و تعداد برگ ذرت کاهش می یابد و بلال ها در گره های پایین تر ساقه تشکیل می شوند.
خاک مناسب موردنیاز برای کاشت ذرت
کاشت ذرت در خاک هائی که دارای عمق کافی، نرم و قابل نفوذ باشند امکان پذیر است. در خاک هایی که PH آنها بین 6 تا 7 باشند قادر به رشد بوده و محصول قابل توجهی تولید می نماید. ذرت به رطوبت اضافی خاک بسیار حساس بوده و به همین دلیل مزارع باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشند.