کاشت خربزه در گلخانه
کاشت خربزه در گلخانه به دو صورت مستقیم و نشا می تواند صورت پذیرد:
کاشت مستقیم خربزه در گلخانه
در کاشت مستقیم خربزه در گلخانه بذور به صورت مستقیم در خاک زمین اصلی گلخانه در تاریخ کاشت مناسب کشت می شود. که زمان مناسب آن در مناطق گرمسیری تا نیمه گرمسیری اوایل آذر تا نیمه اول دی ماه است.
کاشت نشایی خربزه در گلخانه
درکشت نشایی خربزه در گلخانه، بعد از تهیه بذر مرغوب، بذرها را به مدت ۲ ساعت در یک ظرف خیس کرده و به مدت ۴۸ ساعت در یک پارچه نم دار نگه داری می شوند و سپس بذرها در سینی های نشا کشت می شوند. بعد از نمایان شدن برگ های حقیقی که همان برگ سوم است به گلخانه انتقال می یابند. کاشت نشایی دارای مزایایی از جمله تنظیم تراکم کاشت دلخواه، زودرس کردن محصول، یکنواختی کشت و کاهش میزان خطا در کشت مستقیم و واکاری، کاهش عملیات توسط نیروی انسانی، کاهش هزینه های جاری به دلیل کاهش طول دوره کاشت است. ترکیبات جهت آماده سازی بستردرسینی تولید نشا، کوکوپیت وپیتماس است. کوکوپیت که یکی از قابلیت های آن توانایی زیاد در نگه داری رطوبت می باشد نوعی بستر کشت است که با استفاده از الیاف پوست و پوشش میوه نارگیل تهیه می شود. درصد ماده آلی پیت ماس بالاست و باعث بالا رفتن این مواد در خاک و بهبود ساختمان خاک می شود.
از آن جایی که ساقه بوته خربزه خزنده است در زمانی که بوته ها ساقه اصلی آن ها مشهود بود و یا پیچک تولید کردند باید بوته ها به صورت رشد داربستی جهت استفاده بهتر از فضا بسته شوند، برای این منظور از نخ استفاده می شود. پیچاندن بوته به دور نخ با دست انجام می گیرد و جهت پیچش مخالف حرکت عقربه های ساعت است. دلیل این است که چرخش طبیعی گیاه به این سمت می باشد پس در زمان مناسب زمانی که بوته های خربزه کوچک هستند باید نخ ها به سیم های مفتولی که در قسمت سقف گلخانه تعبیه شده است بسته شده و به سمت زمین هدایت شوند. باید از گیره جهت هدایت و حفظ بهتر وزن بوته استفاده کرد.
گیره ها در واقع حلقه های باز شونده ای هستند که ابتدا کامل باز شده و بعد از قرار گرفتن نخ در بین لولای آن و بستن حلقه، نخ به صورت کامل به آن متصل و محکم می شود. قبل از بستن کامل گیره، آن را در پایین ترین نقطه ساقه خربزه می بندیم. به این ترتیب حلقه که یک طرف آن به نخ متصل است در داخل ساقه محکم قرار می گیرد. استفاده از نخ های کنفی بهتر است چون بوته ها بر روی آن سُر نمی خورد.
مزایای کشت گلخانه ای خربزه
از جمله روش های نوین بهره برداری بهینه در واحد سطح، احداث گلخانه است. این روش دارای مزایایی است که از جمله آن ها به افزایش عملکرد، ایجاد اشتغال، صرفه جویی در مصرف آب، کنترل عوامل نامساعد جوی، بیماری ها و آفات و تولید در خارج از فصل می توان اشاره کرد. از آن جا که کشور ما در طی سال های اخیر با بحران خشکسالی مواجه بوده است، این روش کشت یکی از مهم ترین روش های کشاورزی برای صرفه جویی در مصرف آب محسوب می شود و با توجه به اینکه راندمان آبیاری در این روش بالا است، بهترین جایگزین برای روش های سنتی کشاورزی محسوب می شود.